læsetid

OMX‌ ‌Stockholm

OMX Stockholm er også forkortet OMXS som siden oktober 2005 har været navnet på indekset for alle aktier på Stockholms Fondsbørs hovedlister.

Indekset inkluderer alle aktier noteret på den nordiske børs i Stockholm. Opstartsdatoen for OMXS er 31. december 1995 med en basisværdi på 100. Indekset viser den procentvise udvikling for Stockholms Fondsbørs. Hvis indekset er 150, er det f.eks. steget med 50%.

Det indeks, der mest omtales i Sverige, er det, der kaldes OMXSPI. Indekset viser alle aktier, der er noteret på Stockholms Fondsbørs, her vises således et samlet billede af udviklingen på Sveriges Fondsbørs. Når vi for eksempel taler om, hvordan det går på Stockholms Fondsbørs, henviser vi også ofte til OMXSPI.

Et andet meget brugt indeks i Sverige OMXS 30, hvor du kan se udviklingen af ​​de 30 mest handlede aktier på Stockholms Fondsbørs svarende til et af de mest kendte indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA). Det viser de 30 mest handlede aktier på New York Stock Exchange.

Når du ser på indekset generelt, vil du støde på bogstaverne PI og GI. Det fortæller nemlig, om indekset er et prisindeks eller et returindeks, prisindeks og bruttoindeks. Et prisindeks viser udviklingen i aktiekursen. OMXSPI er for eksempel et prisindeks for udviklingen på Stockholms Fondsbørs.

Et returindeks viser, hvordan aktiekurserne udvikler sig, og tager også højde for eventuelt aktieudbytte, som virksomhederne laver, og kaldes OMXSGI til Stockholms Fondsbørs. Afkastindekset giver således et klarere billede af det samlede afkast. På Stockholmsbørsen kan det være godt at holde styr på OMX GI og PI. Det er også godt at holde øje med OMXS 30.

Et indeks viser udviklingen af ​​flere forskellige aktier og viser den gennemsnitlige udvikling på et marked. Derfor kan indekset bruges som et sammenligningstal for et specifikt marked, der ikke altid behøver at være aktier. Det kan også være et indeks for et land, et indeks over virksomheder i en bestemt branche eller en valuta.

Bedste handelsplatforme

Please configure your Webix Feed Generator.
Bedøm
Mette Nielsen
Latest posts by Mette Nielsen (see all)